Skapa ett husdjursvänligt hem!  

av husdjur.nu

Husdjur är självklara familjemedlemmar och att säkerställa deras komfort och säkerhet är avgörande för ett harmoniskt hushåll. Att designa ett husdjursvänligt hem innebär ett genomtänkt tillvägagångssätt som balanserar dina husdjurs behov med ditt hems estetik.  Vi listar värdefulla tips för att skapa ett utrymme där både du och dina lurviga vänner kan trivas, från hållbara möbler till djurskyddstekniker.  

1. Välj husdjursvänliga material 

Satsa på material som tål slitage från husdjur. När du väljer möbler och golv, överväg material som är reptåliga, fläckbeständiga och lätta att rengöra. Läder- eller mikrofiberklädsel och hårda golvytor som laminat eller kakel är utmärkta val.  

Utse en plats i ditt hem för ditt husdjur att kalla sitt eget. Detta kan vara en mysig hörna med deras säng, leksaker och matstation. Att ha en specifik plats för dina husdjur hjälper dem att känna sig trygga, men sätter även gränser ifall det finns några platser i ditt hem där de inte får vistas.  

2. Investera i hållbara möbler 

 När du väljer möbler, tänk på dina husdjurs vanor. Katter kan repa möbler och hundar kan hoppa och smutsa ned soffor. Välj därför möbler med robusta ramar och tyger som tål husdjursaktiviteter utan att lätt skadas.  

På samma sätt som babyskydd behövs i ett hem innebär djurskydd att ta bort faror och potentiellt giftiga ämnen från ditt hem. Säkra elkablar, förvara rengöringsmaterial utom räckhåll och förvara små föremål som husdjur kan svälja från golvet. Om du har barn kan ditt barns lekrum exempelvis vara en plats du håller ditt husdjur borta ifrån för att kunna försäkra att det kan vistas i ditt hem säkert.  

Håll även dina husdjur mentalt och fysiskt stimulerade genom att ha tillgång till leksaker, skrapstolpar för katter och pusselmatare för hundar. Mentala lekar hjälper till att förebygga att din hund blir uttråkad och får ett oönskat beteende.  

3. Välj husdjurssäkra växter 

Om du tycker om att ha inomhusväxter hemma se till att de är säkra för husdjur. Många husdjursägare har ingen aning om att växter kan vara giftiga för hundar och kattar om de äts. Gör därför en god research kring husdjursvänliga växter som inte kommer att utgöra en risk för dina lurviga vänner.    

4. Håll rengöringsprodukter utom räckhåll 

Precis som med barn utforskar husdjur ofta sin omgivning med näsan och munnen, så välj husdjursvänliga rengöringsprodukter eller håll dem alltid utom räckhåll för ditt husdjur. Starka kemikalier kan vara skadliga och giftiga om de äts eller om dina husdjur kommer i kontakt med ytor som har rengjorts.  

Husdjur är dessutom naturligt nyfikna och kan gräva papperskorgar eller försöka komma åt mänsklig mat som kan vara skadliga. Investera därför i papperskorgar med säkert lock och förvara maten i husdjurssäkra behållare för att förhindra olyckor.   

5. Skapa en bekväm sovplats 

Ge dina husdjur mysiga sängkläder för att säkerställa att de har en bekväm plats att vila på. Om dina husdjur älskar att mysa i soffan eller sängen, använd tvättbara överdrag eller filtar för att skydda dina möbler. Utse även ett område för underhåll av päls, tänder och naglar. Att ha ett specifikt utrymme för dessa aktiviteter kan göra ditt husdjur mer bekväm vid dessa aktiviteter som annars kan vara en stressfaktor.   

6. Tänk på ljudnivån 

Djur har en otroligt god hörsel och vissa husdjur är därför känsliga för höga ljud. Tänk på ljudnivåerna när du ordnar ditt hem och skapa ett lugnt utrymme där dina husdjur kan dra sig tillbaka för en lugn stund om de känner sig överväldigade. Sammanfattningsvis innebär att skapa ett husdjursvänligt hem genomtänkt planering och hänsyn till dina husdjurs behov och beteenden.  

Genom att ha dessa tips i åtanke innan du får hem ditt husdjur kan du designa en säker, bekväm och en tilltalande miljö där både du och dina fyrbenta vänner kan njuta av ett lyckligt och harmoniskt liv tillsammans.   

Skapa ett husdjursvänligt hem
Säkra ditt hem innan ditt husdjur anländer