Skötselråd för att köpa kanin – Allt för din nya familjemedlem!

av husdjur.nu

Har du alltid velat köpa kanin eller har du precis skaffat dig en? Kaninen är ett av de vanligaste och mest populära husdjuren för småbarnsfamiljer, då de är mycket sällskapliga och inte kräver lika mycket ansvar som bland annat en hund. Men vad behöver du tänka på vid köp av kanin och i vilken miljö mår de som allra bäst? 

Kanin som husdjur 

Kanin som husdjur är ett mycket bra val av husdjur för den som vill ha sällskap, ge kärlek och ha hand om ett husdjur som inte kräver ett lika stort åtagande som exempelvis en hund eller katt. Kaniner är relativt tysta, rumsrena och ett perfekt första husdjur. Även om en kanin är ett mindre husdjur så kräver de både kärlek, vård och omsorg.  

Innan du gör ditt köp är det en god idé att söka på information om olika slags kaniner då det finns en hel del olika raser som som bör tas hand om baserat på ras. Det finns större kaniner, mindre, de som har lång päls och de som har kort. Det finns även de raser som mår bra av att köpas i par för sällskap, medan andra mår bättre själv i bur. Genom att göra en god eftersökning kan du lättare komma fram till vilken slags kanin som passar bäst för dig och ditt hem. 

Vad för bur bör man välja? 

När du ska välja bur till en kanin bör du gå efter uttrycket ju större desto bättre. Det finns dock ett minimumkrav för burar och kaniner som regleras efter djurskyddslagstiftningen som går att läsa på Jordbruksverkets hemsida som går efter kaninens vikt. Även placeringen av din bur är viktigt för kaninens hälsa.

Den bör stå centralt i hemmet där din familj spenderar mycket tid för att få tillräckligt med sällskap och många familjer tränar även upp sina kaniner så de kan röra sig fritt i hemmet under uppsyn. I buren behöver du strömaterial som kaninen kan gömma sig i och gräva runt i, hö, vattenhållare och gärna en sitthylla.  

Vad äter en kanin? 

En kanin är van att leva på näringsfattig mat som exempelvis blad, gräs, bark och örter. De behöver en fiberrik kost för att behålla en normal matsmältning och för kaninens tandhälsa. Kosten bör därför till största delen bestå av vatten och hö som alltid bör finnas tillgängligt i dess bur.  

Du kan även ge din kanin färska örter som basilika, mynta och koriander tillsammans med grön paprika, broccoli och gröna bladväxter. Även morötter i lagom mängd går bra, men undvik frukt, socker och spannmålsprodukter som kan störa matsmältningen. 

Vikten av aktivering 

Kaniner är mycker aktiva djur och behöver röra på sig för att må bra. Att därför köpa en tillräckligt stor bur där de kan skutta runt, gräva, gnaga och leka är en förutsättning för att de ska ha optimala förhållanden. Sprid gärna ut pinnar och blad i buren som din kanin kan gnaga på och gör små högar med hö och halm som din kanin kan gräva runt och gömma sig i. 

Då kaniner är mycket sällskapliga djur mår de bra av att du bär, klappar och umgås med din kanin när du kan.  

Hur sköter du om din kanin? 

Förutom ett hälsosamt hem, god kost och aktivitet finns det även några andra skötselråd som du kommer ha nytta av när du äger en kanin. Du behöver se till att din kanins klor är korta och hälsosamma och ta hand om dess päls. Olika kaninraser kommer behöva olika mycket pälsvård beroende på hur tjock och lång päls just din kanin har.  

Regelbundna hälsokontroller är även de viktiga för att se till att din kanin är frisk och det är ditt ansvar som djurägare att ta ditt husdjur till veterinär om du misstänker sjukdom. Genom att klappa och ta på din kanin ofta kan du lättare fånga upp någonting avvikande som ser eller känns annorlunda på din kanin. 

Skötselråd för att köpa kanin
Vi listar allt du behöver veta för att sköta om en kanin