Att köpa marsvin – Allt du behöver veta! 

av husdjur.nu

Har du gått i tankarna att köpa marsvin antingen från en djuraffär eller uppfödare finns det ett flertal saker du behöver ha i åtanke. Hur sköter man om sitt nya husdjur och vad behöver du ha förberett innan du får hem din nya vän? Vi listar allt du behöver inför att köpa marsvin! 

Marsvin är flockdjur  

Att köpa marsvin är ett perfekt val av första husdjur. Marsvin är sociala djur som älskar att umgås med sin ägare. Det är lätt att få djuren tama, men detta beror till stor del på hur mycket tid du själv lägger ned och den omvårdnad du ger ditt djur. Du kan exempelvis leka, gosa och kela med ditt marsvin och ta ut dem ur sin bur dagligen för att de ska knyta sig an till dig.  

Marsvin lever i ungefär 5-7 år och är flockdjur, vilket innebär att de är väldigt sociala och sällskapliga. Enligt djurskyddslagen måste de därför alltid vara minst två för att må bra. Det enda egentliga undantaget är för guldhamstrar som kan vara aggressiva mot artfränder och dessa är därför bättre att hålla ensamma.

När du köper marsvin i par är det alltid en god idé att antingen köpa två honor eller två hanar. För hanar bör man dock inte köpa två vuxna som inte känner varandra, då det kan resultera i bråk. 

Hur stor bur behöver jag köpa? 

Även om marsvin är små djur är det viktigt att du köper en stor bur med gott om golvutrymme för att de ska må bra. Minimimåttet för en bur är 40×75 centimeter för ett marsvin. Om du köper två behöver du därför en betydligt större bur. Botten på buren bör alltid vara täckt av strömedel som exempelvis halm som de kan borra sig ned i och leka.  

Du behöver även se till att buren har en toalåda eller toahörna där du placerar exempelvis papperpellets som suger upp vätska. Vatten kan du antingen placera i buren i en skål eller genom en vattenflaska. Byt vatten varje dag för att dina små djur alltid har tillgång till friskt, rent vatten.

Förutom det väsentliga i buren bör du även köpa en tunnel eller ett hus där marsvinen kan gömma sig när de vill. Aktivitetsleksaker som hjul eller en höboll håller dem även sysselsatta under dagen. 

Vad äter marsvin? 

Marsvin är ett betande djur och i naturen äter de gräs, ogräs, grenar och blad. För marsvin i hemmet är det vanligt att förse dem med grenar som de kan tugga på, hö och bladgrönsaker.  

Marsvin, likt människan kan inte lagra eller bilda C-vitamin själv av kroppen och behöver därför förses med vitaminen från sitt foder. Se därför till att du ger dina marsvin tillräckligt med grönsaker som innehåller C-vitamin och C-vitaminberikat marsvinsfoder.

Du kan även köpa flytande C-vitamin i djuraffärer som du häller i deras vatten. Om ett marsvin har C-vitaminbrist kan detta leda till skörbjugg med vanliga symptom som bland annat blödningar från tandkött, tunnare skelett och tandlossning. 

När du får hem dina marsvin 

När du köpt hem dina marsvin och de fått komma in till sin nya bur är det viktigt att du tar det lugnt och försiktigt den första tiden. Se till att du har placerat ut tillräckligt med gömställen för dem, då de i regel gillar trygga gömslen där de i lugn och ro får välja sin favoritplats.

Underhållning och aktivering är A och O för att de ska trivas, så glöm inte saker som de kan krypa under eller klättra upp på den första tiden så de snabbt kan känna sig hemma i sin nya bur.  

Se till att buren är placerad på en lugn plats i hemmet utan för mycket spring runt omkring. Att flytta in till ett nytt hem kan vara mycket stressande för det lilla djuret, ha därför tålamod ifall du ser att djuret till en början är skyggt och inte vill komma ut ifrån buren.

Vänta dessutom gärna med vänner och familj att träffa ditt nya husdjur tills det att ni vant er vid varandra och att dina marsvin har fått undersöka dig och lär känna sin nya ägare.  

Att köpa marsvin
Köp alltid marsvin i par för att de ska må bra och leva länge