Checklista för att köpa hamster 

av husdjur.nu

Att köpa hamster innebär som med vilket husdjur som helst, förberedelser inför ankomsten till sitt nya hem. Hur stor bur behöver du köpa, vad behöver en hamster för att den ska må bra och vad äter de? Allt detta och mycket mer går vi igenom i denna artikel med checklista för att köpa hamster!  

Vad kännetecknar hamstrar? 

Hamstrar är små djur som är aktiva, pigga och nyfikna på sin omgvining. Precis som vilka andra husdjur som helst behöver de motioneras, aktiveras och få rätt foder för att må bra. Hamstrar sover mestadels under dagen och är mer aktiva under natten då de gärna leker och gräver i sin bur. Beroende på vilken sort av hamster du köper så påverkar det om de mår bättre själva eller med en kompis. 

Den vanligaste sorten, guldhamster bör alltid bo själv. Samma sak gäller för kinesiska dvärghamstrar som det till och med kan vara farligt att para ihop med andra hamstrar. Endast några få typer av dvärghamstrar fungerar i par, så ta alltid reda på vad som gäller för den typ av hamster du är intresserad av att köpa.  

Vad behöver du inreda hamsterns bur med? 

Även om en hamster är ett väldigt litet husdjur, behöver de en tillräckligt stor bur för att kunna ha ett hörn som hem, plats för både aktivering och lek, samt en plats där de kan gömma sig själva och deras mat. För en stor yta att kunna sova, äta och leka på så är det en god idé att investera i en sådan stor bur som möjligt.  

Inred buren med ett bra bottenmaterial som har en god uppsugningsförmåga som exempelvis hö eller spån. Var generös när du häller spån i buren så din hamster har nog med spån att kunna gräva och gömma sig. Köp till ett hus som den kan sova i och ett toaletthörn. För huset kan du gärna inreda med både toapapper, ull och bomull som din hamster sedan kan riva i små bitar.  

Hamstrar tycker om att tvätta sig rena så inred även din bur med ett sandbad med finkorning sand. Hur du än väljer att inreda buren behöver du se till att den är hamstersäker och att det inte finns någonting i inredningen där hamstern kan fastna och göra sig illa. 

Checklista för att köpa hamster
Förbered för ankomsten av din hamster med en checklista

Vad äter hamstrar? 

Hamstrar är allätare och det är därför otroligt viktigt att de får en varierad kost. En hamsters huvudsakliga mat består av pellets tillsammans med små bitar av olika grönsaker och frukt. Köp inte gnagarblandning eller andra sorter av fröblandningar, här är det viktigt att det är riktiga pellets.  

Det går bra att låta din hamster smaka på vanlig mat såsom ris, pasta eller magert kött, men du behöver se till att maten inte är för fet, salt eller söt. Hamstrar kan lätt gå upp i vikt så en varierad kost är att föredra.  

Aktivering och lek 

Hamstrar älskar att aktiveras och motionera så se till att du har köpt hem en hel del leksaker och tillbehör innan din hamsters ankomst. Ett hamsterhjul är en perfekt leksak där hamstern kan springa bort överskottsenergi. Tänk dock på att hamsterhjulet behöver vara tillräckligt stort för att din hamster ska kunna springa i det säkert. För guldhamstrar rekommenderas ett hjul med minst 28 centimeter i diameter, medan dvärghamstern klarar sig med ett hjul på 10 centimeter. 

Köp även till olika klätterställningar, rör och stegar i olika nivåer så din hamster både kan gömma sig och klättra ostört. Val av material är rekommenderat av hårt trä eller stål, då plast riskeras att gnagas upp av din hamster. Byt gärna även ut din hamsters leksaker då och då för roligare lek och variation.