Amerikansk pitbullterrier – Pitbull mytomspunnen hundras

av husdjur.nu

Hundrasen kallas oftast kort och gott för pitbull eller pitbullterrier. En vänlig hundras som fungerar utmärkt som familjehund förutsatt att den hamnar hos rätt ägare.

Historia

Ursprunget till pitbullen är de engelska bull- och terrierhundarna vilka har korsats med andra hundraser för att få fram en rejäl och stor hund. USA importerade sina första hundar i mitten av 1800-talet och använde då rasen som boskapshund och gårdshund, till kamp och sällskap. I Sverige dyker de första pitbullhundarna förmodligen upp i mitten av 1900-talet men det finns inga faktiska dokumentationer kring detta.

Tålamod, konsekvens och kärlek

Pitbullen har ett dåligt rykte men är inte farligare än någon annan hundras så länge dess ägare hanterar den på rätt sätt. Man bör ha mycket god hundvana sedan tidigare och behöver sätta sig ordentligt in i vad rasen behöver och kräver. Ett stort engagemang, mängder av tålamod, mycket tid för aktivering och mjuka metoder är a och o och man behöver också vara mycket tydlig och ge en konsekvent uppfostran – utan att för den del använda hårda metoder. Hårda metoder kan skapa en osäker och nervös hund, medan mjuka metoder och social träning ger hunden chansen att utveckla andra egenskaper. Detta är inte unikt för pitbullen men extra viktigt för en hund som är framavlad för kamp.

Viktigast av allt kan dock vara att ge massor av kärlek – då får du en hund som passar som såväl utställnings- som brukshund och familjehund.

Aktiveringstips

Pitbullen är smart och stark och vill arbeta men det gäller att hitta det hunden brinner för. Några tips:

  • Låt den dra. Till exempel barnens pulka eller en stock.
  • Låt den bära. Till exempel en del av packningen under vandringen.
  • Låt den hoppa. Agility kan vara en utmärkt övning.
  • Låt den nosa. Med en utmärkt nos är nosjobb en superb aktivering.

Pitbullens rykte

Rasen har som nämnt ett dåligt rykte som bitit sig fast. Främst för att det finns människor som införskaffar pitbull av fel anledningar, till exempel för att ha den som vapen, göra andra människor rädda, stärka sin image eller arrangera hundkamper. Nästan oavsett vilken hundras man har kan man uppfostra den ”fel” men extra lätt är det med raser som är avlade till kamp.

Ej godkänd i Sverige

Pitbull är ett samlingsnamn men används främst för amerikansk pitbullterrier. Rasen är inte godkänd i Sverige men i många andra länder. Bland annat i USA där den ska vara registrerad i en av rasklubbarna, varav de största är United Kennel Club och American Dog Breeders Association.

Då SKK, Svenska Kennel Klubben, inte har godkänt Pitbullen som ras ses den här som blandras. Att den inte är godkänd beror på att den främst avlas fram för sina kampegenskaper och det strider mot svensk lag, något som gör att många av de pitbullhundar som finns i Sverige idag är oregistrerade.

Välj uppfödare med omsorg

Då rasen inte är godkänd finns det inga registrerade uppfödare hos SKK. Det finns seriösa uppfödare i Sverige, vilka är mycket noggranna avseende köpare. Men då kön kan vara lång kan man också vända sig till utländska uppfödare, till länder där pitbullen är godkänd.

Oavsett om man köper hund i Sverige eller utomlands är det av yttersta vikt att man kontrollerar hundens bakgrund och uppfödarens seriositet. Det finns många som gör gällande att de föder upp pitbull men var noga med att du får hundens ursprung och stamtavla bevisad för dig. Om ingen dokumentation kan uppvisas bör du välja en annan uppfödare. När efterfrågan på en hundras är hög, som i pitbullens fall, är det många som bedriver oseriös avel och då finns det risk att hundarna får fel temperament och, till exempel, får en extremt stark vaktgen.

Lika viktigt som det är för köparen att kontrollera uppfödaren är det för uppfödaren att se till att köparen är seriös. Att köparen vill ha den här typen av hund av rätt anledning och vet hur hen ska hantera hunden.

Utseende, egenskaper och hälsa

En korrekt framavlad pitbull är en korthårig, atletiskt byggd hund med bra temperament. Den är snäll och självsäker men samtidigt känslig. Den tycker om människor, är sin ägare tillgiven, och har beskrivit som ”Muskler av stål – hjärta av guld”.

Även om pitbullen tycker om människor så tycker den, oftast, inte om andra hundar. Framför allt inte hundar av samma kön. Det är därför oerhört viktigt att låta sin hund umgås med andra snälla, väluppfostrade hundar redan från tidig ålder.

En pitbull bedöms mer efter sin prestation än efter sitt utseende varför den inte har några fastställda krav på sig vad gäller storlek, vikt och färg. En hanhund väger 14-28 kilo, en tik 12-25 kilo. Mankhöjden är 40-55 centimeter och färgerna är oftast brun eller vit- och brunfläckig.

Pitbullen är en relativt frisk ras och lever ofta i 12-13 år, ibland längre. De vanligaste sjukdomarna är höftledsdysplasi, hudproblem och gråstarr.