Allt om att ha fiskar som husdjur

av husdjur.nu

Det är inte alla som tänker sig att akvariefiskar räknas in i det som vi tänker oss att husdjur är, men akvariefiskar är utmärkta husdjur. Det finns mycket positivt med att ha akvariefiskar som husdjur.

Fiskar passar alla

Fiskar är relativt enkla att ta hand om, vilket gör att de är husdjur som passar de flesta familjerna och personerna, och där alla kan hjälpa till att ta hand om fiskarna. Ett akvarium behöver tvättas regelbundet. Du behöver se över att växterna i akvariet växer och är fina och självklart se till så att alla fiskar som bor i akvariet trivs, är friska och mår bra. Fiskarna måste matas dagligen och detta är något som alla kan göra, och som alla familjemedlemmar kan hjälpas åt med.

Ett akvarium är även ett eget ekosystem, och det kan vara lärorikt och intressant att starta upp ett akvarium från grunden och sedan underhålla det.

Det är även viktigt att välja en bra plats i ditt hem till akvariet, ett akvarium vill inte ha direktsol på sig för då kommer du att få mycket alger. Välj en plats i ditt hem där det är lite mörkare och finns skugga. Det blir en bättre plats för fiskarna. Det kan även vara en positiv aspekt för dig, om ett lite mörkare hörn av ditt hem ljusas upp med ett vackert akvarium. Det är många som tycker, med all rätt, att ett akvarium är en snygg inredningsdetalj. Det kan lyfta upp ett rum och är intressant att se på, men det är samtidigt viktigt att tänka på att ett akvarium med fiskar i är fiskarnas hem och att fiskarna är levande varelser och inte endast en inredningsdetalj.

Vill man ha ordning i sitt akvarium så ska man undvika en fisk som stör. – okänd

Salt- eller sötvattensakvarium?

Det finns en del viktiga saker man måste tänka på innan man skaffar sig ett akvarium, som vilken typ av fisk man vill ha. Vissa fiskar behöver ha saltvatten och vissa sötvatten. Detta är något som är viktigt att kolla upp innan man köper fiskar. De olika vattentyperna kräver även olika mängder arbete. Saltvatten är oftast dyrare att uppehålla än vad sötvatten är, och det kräver i många fall mer tålamod och arbete. Men vissa fiskar, som till exempel clownfisken, kräver saltvatten så om man har tiden och intresset är det för många värt det.

Många olika fiskar

En annan fördel med att ha fiskar som husdjur är att det finns otroligt många olika fiskar att välja mellan, och många fiskar trivs av att bo ihop med andra fiskar. Det är alltså enkelt att skapa ett varierande och spännande akvarium. Det viktiga är bara att fråga i djuraffären vilka fiskar som passar ihop, för att vara säker på att inga fiskar kommer att vantrivas i ditt akvarium och att det kommer bli ett bra hem för alla fiskar.

Att ha akvariefiskar som husdjur är en väldigt rolig, lärorik och givande upplevelse. Det blir som att du får en bit av havet i ditt hem som du kan lägga ner tid och kärlek på.