Allt om att ha fåglar som husdjur

av husdjur.nu

Att ha en fågel som husdjur ger många fördelar då de inte kräver lika mycket som till exempel en hund eller katt gör. Fåglar är söta, roliga och påhittiga djur men också mycket smarta, som man kan lära mycket. Att ha en fågel som husdjur kräver inte lika mycket tid som andra husdjur kan göra men du får samma band och glädje som med vilket annat husdjur som helst. Så om man vill ha ett husdjur som inte är så tidskrävande men samtidigt vill ha sällskap så är en fågel att rekommendera. Fåglar är också allergivänliga och det är också en fördel för den som är allergisk men ändå vill ha ett husdjur. Eftersom en fågel inte är så tidskrävande att äga kan man alltså fortgå med sitt liv nästan som innan man hade en fågel som husdjur. Man kan alltså utföra sina dagliga rutiner utan att göra större förändringar i sitt liv.

Olika typer av fågelarter

Det finns många olika fågelarter att välja mellan och därför kan man också välja den fågel som känns mest lämpad till sin tillvaro. Om man vill träna sin fågel kan man till exempel välja en papegoja. Papegojor kan härma ljud och läten och därför kan man träna upp fågeln att härma en. Det är mycket rogivande och spännande att träna en fågel och man blir bara mer motiverad att träna fågeln mer ju mer den lär sig. Det finns fåglar som kan ”prata”, för de lär sig att härma exakta ljud och därför låter det som de kan prata. Man får inte bara bandet och kärleken från en fågel utan det är också väldigt roligt att ha en fågel. Alla fåglar, liksom människor och andra djur, har sina egna personligheter, vilket gör att man får samma kontakt med en fågel som med vilket annat husdjur som helst. Exempel på fåglar som man kan ha som husdjur är kanariefåglar, undulater, papegojor och många fler.

Kostnader för att ha en fågel som husdjur

En annan fördel med att ha en fågel som husdjur är att det inte kostar så mycket att äga en. Många andra djur kostar mycket i drift och det är också en anledning till varför man köper just en fågel. Maten är inte så dyr. Fåglar är relativt friska och lever länge, vilket innebär att det inte blir lika mycket vårdkostnader. Fåglar kan leva länge och Sveriges äldsta fågel blev 42 år gammal. Det är också en stor fördel om man skaffar en fågel om man vill ha ett husdjur som lever länge.

Sammanfattning av att ha en fågel som husdjur

Med kärlek, tid och sällskap är en fågel det bästa sällskapet för den som verkligen vill ha en vän länge men som inte har tid att rasta den såsom man till exempel måste göra med en hund. Det är inte så ansträngande för ekonomin men man får fortfarande sällskap och kärlek samt skapar ett band och får en relation till sin fågelvän, precis som en familjemedlem. En fågel är alltså ett väldigt smart och roligt djur som man kommer få mycket glädje av.