Allt om att ha katt som husdjur

av husdjur.nu

Ha en katt som husdjur – Om du funderar på att skaffa ett husdjur, skaffa gärna en katt då. Du kan ta emot en vuxen katt som blivit lämnad till ett katthem eller köpa en kattunge antingen en med stamtavla av en uppfödare eller en vanlig huskatt (bondkatt). En katt får inte lämna sin mamma förrän den är tolv veckor, då först har den lärt sig det den behöver. Kattungen ska lära sig äta vanlig mat som torrfoder och blötmat och den ska ha lärt sig att gå på lådan innan den får flytta till ett nytt hem.

Att välja kattunge

Om du bestämt dig för att skaffa en liten kattunge, ska du först ta kontakt med en uppfödare. Läs om olika sorters katter och vilka beteenden de har för att hitta en som passar dig. Vill du ha en katt utan päls eller en med lång päls? Det finns många olika sorters katter och alla har de sina egenheter. Katter med stamtavla kostar mycket mer än en huskatt. När du hittat och kontaktat en kattuppfödare är det dags att göra ett besök i kattens hem.

För tusentals år sedan dyrkades katter som gudar. Detta har katterna aldrig glömt. – okänd

En kattmamma kan ha få allt från en unge till en kull på åtta. Du har troligen redan sett foton på kattungarna och bestämt dig för en av dem, men så kanske det inte alls blir. Många gånger är det kattungen som väljer dig och den du tänkt dig vill inte ens komma fram och hälsa. Det är precis som med människor, du känner ganska snart vem du kan skapa kontakt med och inte. Ofta är det en liten kisse som kommer sakta fram till dig och efter ett tag visar den att det är den du ska ha. Den viker inte från din sida, vill leka och sova i din famn. Du lär troligtvis känna stor kärlek till den lilla kattungen och bestämmer dig för den. Sedan kommer en lång längtan innan du får hem kattungen, som alltså ska ha blivit tolv veckor innan den får lämna sin kattmamma.

Förbereda innan kattungen kommer

Det finns en hel del saker att tänka på innan du får hem din kattunge. Du måste köpa en kattlåda där kattungen ska göra sina behov. Köp ingen stor låda direkt (kissen måste ha lätt att komma i den), utan en större kan du köpa när katten blivit större. Köp bra sand, det blir billigare i längden. Ett klösträd är viktigt, köp gärna ett som är högt eftersom katter tycker om att ligga högt upp och spana. Flera roliga leksaker är viktigt, men låt inte katten leka med alla på en gång. Precis som barn ledsnar de på en sak efter tag och då är det bra att kunna byta.

Du som köper en kattbädd och tror att kattungen vill ligga där lär bli besviken. Den lilla kattungen vill troligtvis ligga hos dig i din säng om den får eller så bestämmer den sin egen plats. Torrfoder för kattungar behövs, och då ett erkänt märke som du köper i djurbutiker. Lite kattgodis och blötmat som den kan få ibland. Du och din lilla katt kommer förhoppningsvis få många härliga år tillsammans och du kommer känna en gränslös kärlek från den, därför bör du skaffa en försäkring direkt när du får hem den. Det finns många försäkringsbolag att jämföra mellan, så titta på nätet och ring gärna och ställ frågor. Att ha en eller flera katter med olika egenskaper kan inte bli bättre.

Länkar och referenser:

Försäkring till katterna