Checklista innan du skaffar hund – Förbered inför din fyrbenta väns ankomst!

av husdjur.nu

Att köpa hund är mycket populärt för många familjer då det blir en ny familjemedlem som ni har hand om och älskar. Innan du skaffar hund finns det dock mycket som behövs köpas in och tänka på, där vissa saker är absolut mer nödvändiga än andra. Ta hjälp av denna checklista innan du skaffar hund för att ha allt i ordning innan hundens ankomst! 

Checklista för dig som ska skaffa hund 

Någonting av det viktigaste när en hund kommer till ett nytt hem är kärlek, trygghet och närhet. Men det finns en hel del praktiska saker som är viktiga att ordna och ha hemma när hunden kommer. Här nedan listar vi några av de viktigaste sakerna att ha koll på innan du skaffar hund! 

1. Halsband, sele och koppel 

Vad som definitivt är nödvändigt är ett halsband, sele och ett koppel. Hunden kommer självklart behöva gå ut på promenader och om ni väljer ett halsband eller sele är upp till er och vad ni föredrar.  

Ett bra alternativ är att ta med hunden till en djurbutik för att se till att de passar. Om du däremot får hem en valp är det bra om du inte lägger allt för mycket pengar på en sele eller ett halsband eftersom de snabbt växer ur det.  

2. Mat och vattenskål 

Mat och vattenskål är ett måste att ha i hemmet inför ert hundköp. Om det är en valp ni får hem är det bra om ni väljer ett annat material på dessa än plast. Detta då det är vanligt att de tuggar sönder skålarna när deras nya tänder börjar växa ut. 

3. Hundmat och hundgodis 

Hundmat är även bra att redan ha köpt inför hundens ankomst. När du väljer hundmat till hunden är det viktigt att du använder dig av rätt foder. Om du köpt en hundvalp från en uppfödare är ett gott alternativ att använda dig utav samma foder som valpen redan är van vid. Det är vanligt då att du även för med dig lite foder i samband med att du får hem valpen.  

Detsamma gäller för hundgodis som alltid är bra att ha hemma. Genom att belöna din hund uppmanar du till gott beteende. Det skapar även en fin kommunikation mellan dig och din hund. Du kan även belöna hunden med annat som leksaker och närhet. 

4. Bajspåsar och tuggleksaker 

Det är bra att samla på sig en hel del bajspåsar redan innan hunden kommer. Speciellt om det är en valp ni får hem då de vanligtvis bajsar flera gånger om dagen. Det är bra att du ser till så ni alltid har en bra mängd med bajspåsar hemma.  

En hund kan också alltid roa sig med en tuggleksak. När en hund kommer till ett nytt hem är det vanligt att de börjar utforska omgivningen. Det är därför vanligt att de går runt och slickar, nosar och gnager och tuggar lite överallt runt om i hemmet. Då är det perfekt att ge hunden en tuggleksak och du visar att det är okej att tugga på den. Hunden kommer tillslut alltid vända sig till tuggleksaken! 

5. Något mysigt att ligga på 

Detta är inte ett måste men däremot något som kommer uppskattas av hunden. Du behöver inte köpa en stor, lyxig och dyr modell. Speciellt inte om det är en valp som kommer in i hemmet, de tuggar vanligtvis på bädden med. Om du inte vill köpa en bädd till en början så räcker det med en mysig filt eller liknande, det viktigaste är att det är bekvämt att ligga på.  

6. Räkna ut kostnader för vaccin 

Med vaccinationer skyddar du din hund emot allvarliga sjukdomar. Det finns ett antal sjukdomar som din hund måste vaccineras emot som hundpest, smittsam leversjukdom/hepatit och valpsjuka. Detta är mycket viktigt och att redan ha räknat ut kostnaderna är ett stort plus. Beroende på hur gammal din hund är varierar även dessa priser.  

7. Kolla upp närmaste veterinär 

Veterinärkliniker finns det många av. Innan hundens ankomst är det bra om du redan tar reda på vart du har den närmaste veterinärkliniken. Om hunden skulle bli sjuk eller om en annan olycka inträffar så vet ni vart ni ska ta er någonstans. Se även till så denna veterinärklinik har ett gott omdöme. 

8. Hundförsäkring 

Detta är en viktig del av att skaffa hund och någonting som verkligen rekommenderas. En hundförsäkring skyddar dig och din hund om något skulle hända. Du får alltså skydd mot kostnader som kan komma att uppstå om din hund blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Se till att kika på olika hundförsäkringar för att hitta den som passar er bäst!  

Se till att du har allt hemma inför ankomsten av din fyrbenta vän med hjälp av en checklista