Skaffa iller som husdjur – aktiva och kärleksfulla mårddjur! 

av husdjur.nu

Att skaffa iller som husdjur börjar bli mer och mer populärt i svenska hushåll. Även om det är ett ovanligt djur att ha hemma är illrar otroligt hängivna, sällskapssjuka och glädjegivande. Vi listar allt du behöver veta om illrar från hur de beter sig till vad de behöver för att må bra!  

Iller som husdjur 

Illrar är rovdjur där tamillern är det enda domesticerade mårddjuret. Illrar är släktingar med bland annat utter, mink och skunk vilket gör att de ofta missuppfattas och liknas vid beteenden som aggressivitet, tillbakadragenhet och att de luktar illa.  

Faktum är att illrar är utmärkta husdjur då de är energifyllda, visar kärlek, är aktiva och väldigt hängivna sina ägare. De är därför likt en hund eller katt bra husdjur att ha hemma för den som vill ha ett ovanligt djur som älskar att kela och mysa. Illrar blir vanligtvis omkring 5-7 år gamla, men de finns de illrar som blir betydligt äldre. Världens äldsta iller blev hela 15 år gammal så det beror helt på illern i sig.  

Illrars föda 

Illrar är som vi nämnt innan, rovdjur och behöver därför högt animaliskt protein för att må bra. Det bästa du kan ge din iller är BARF, en biologiskt anpassad rå föda, men detta kräver mycket av dig som ägare då du behöver se till att din iller får i sig exakt rätt mängd av rätt innehåll.  

Ett lättare alternativ till föda är istället ett proteinrikt torrfoder samt råa kycklingvingar någon gång i veckan. Att mata din iller med kycklingvingar sporadiskt ger både protein och ser till att din iller håller sin tandhygien på god nivå. Om du vill gå från ett foder till ett annat är det viktigt att du genomför övergången långsamt för att undvika magbesvär. 

Boytan för en iller 

En iller är ett rovdjur som har för vana att kunna röra sig fritt, så det är rekommenderat att du håller din iller lös i hemmet precis som du gör med en katt eller hund. Det minsta utrymme som är tillåtet att ha en iller på är 5 kvadratmeter, men många illrar trivs inte alls på en sådan liten yta då de älskar att springa, hoppa och leka och kan därför känna sig för instängda för att må bra. 

Om du istället har en trädgård kan du bygga en stor utegård till din iller att springa runt i. Tänk dock på att se till att buren har nät eller galler då illrar är experter på att ta sig ut från små hål.  

Aktivitet och lek 

Illrar är mycket aktiva djur som älskar att leka, hoppa, brottas och springa runt. Illrar är inte aggressiva djur, men det kan hända att de nafsar till när de leker precis som hundvalpar kan göra. Om din iller biter till så markera tydligt med din röst så den förstår att den inte bör bitas när den leker. Illrar är djur som är möjliga att både lyssna på sina ägare samt bli helt rumsrena.  

För leksaker kan du använda vanliga tuggleksaker i plast eller liknande som du använder till hundar och katter som din iller kan springa runt och aktivera sig med. Illrar kan dessutom lära sig olika konster som att sitta och ligga om du har en attraktiv godisbit i handen. 

Hygien  

En iller kräver inte så mycket skötsel och rekommenderas endast att badas en gång i månaden. Om du tvärtom tvättar din iller ofta kan den börja lukta. Illrar som inte är kastrerade har en tendens att börja lukta illa från ett oljigt sekret som bildas över pälsen. Men kastrerar du din iller, hona som hane kommer de inte ge ifrån sig mer lukt än en hund eller katt gör.  

Skaffa iller som husdjur
Illrar är lekfulla och hängivna husdjur