Bästa säkerhetsvästen för ridning 2025 – håller dig säker på hästryggen!

av husdjur.nu
1. Säkerhetsväst Racesafe2. Säkerhetsväst Hansbo Sport3. Ryggskydd Equipage
Säkerhetsväst RacesafeSäkerhetsväst Hansbo SportRyggskydd Equipage

Bästa säkerhetsvästen för ridning 2025 – Ridning är en sport som är väldigt givande, men det kan också innebära en del risker, då hästar är stora djur med egna viljor. Det är därför viktigt att vara så säker som möjligt när du rider. Om du trillar av en häst kan detta leda till allvarliga skador, och en säkerhetsväst för ridning kan därför i många fall vara räddaren. 

Att hitta rätt säkerhetsväst är också något som är vitalt. Det är viktigt att den du väljer har en bra passform, men även att den är tillräckligt säker. En säkerhetsväst för ridning är en investering, därför gäller det att hitta rätt. För att göra det enklare för dig har vi satt samman en topplista med de bästa säkerhetsvästarna för ridning under året.  

Topp 3 säkerhetsvästar för ridning bäst i test 2025

1. Säkerhetsväst Racesafe – säker och skön passform! 

  • Skön passform 
  • CE-märkt 
  • Uppfyller säkerhetskrav 
  • Optimal passform 

För dig som är ute efter en säkerhetsväst som både är säker och har en god passform är Racesafe ett självklart val. Det är en säkerhetsväst som är snyggt designad. Den har även 80 separata paneler vilket gör att den följer dina rörelser, plus att den ventilerar fukt ut från kroppen.  

Racesafe har både dragkedja fram och den har snörning i sidan, vilket även det ger en otroligt fin passform.  

Och det viktigaste av allt – västen är även CE-märkt och är testat utifrån kraven EN1384, EN 13158 och har en BETA 2009 Level 3. Den kommer i ett flertal olika storlekar så innan du beställer rekommenderar vi att du  följer deras storleksguide.  

 

2. Säkerhetsväst Hansbo Sport – reglera västens längd! 

  • Bekväm säkerhetsväst 
  • Längden på västen kan regleras 
  • Flexibel säkerhetsväst  
  • EN godkänd enligt EN 13158:2009, klass 3 

Hansbo är ett annat välkänt märke för säkerhetsvästar. Deras Hansbo Sport säkerhetsväst är godkänt genom EN 13158:2009, klass 3 och gör den till ett mycket säkert val av säkerhetsväst.  

Att hitta rätt storlek är enkelt med hjälp av en effektiv storleksguide, och den kommer i många olika storlekar så du kan hitta den absolut bästa för dig. Materialet som västen är gjord av är  Polyester/Lycra.  

Denna säkerhetsväst har en dragkedja, och den har även kardborreband vid axlarna. Säkerhetsvästen har plattor och i ryggslutet finns det en uppvikbar del vilket gör att du enkelt kan reglera längden, vilket ger ett stort plus i kanten. 

 

3. Ryggskydd Equipage – ryggskydd som täcker hela ryggen  

  • Täcker hela ryggraden 
  • Inlägg fram och bak  
  • Testat enligt 1621-2 nivå 2 
  • Skön säkerhetsväst  

För dig som är ute efter en mer smidig och lätt ryggskydd är Equipage Ryggskydd ett fint alternativ. Den erbjuder ett skydd kring ryggdragen från midjan till halsen. Vid ett fall fungerar den därför som ett stötdämpande.  

Hela ryggraden är därmed skyddad med detta ryggskydd på grund av dess impact Foam inlägg bak och fram. Materialet på västen är nylon och lycra vilket erbjuder en extra komfort.  

Denna väst är testad och godkänd enligt EN 1621-2, nivå två. Fördelen är att den är smidig och erbjuder en slimmad passform som går att använda under kläderna. Den kommer även i flera storlekar.  

 

Tre vanliga frågor om säkerhetsvästar för ridning: 

Finns det ett krav på att ha en säkerhetsväst för att rida? 

Nej, för att rida finns det inget krav på att du måste ha en säkerhetsväst. Däremot är det en stark rekommendation. För tävlingar finns det dock krav på att använda en säkerhetsväst. För ridskolor på tävlingar finns det för det mesta ett krav på att alla under 18 år ska bära en säkerhetsväst.  

Hur ofta måste man byta ut en säkerhetsväst? 

Det som är viktigast för en säkerhetsväst är att den passar ordentligt. Därför kan det variera hur länge västen håller beroende på om du har införskaffat rätt storlek. En säkerhetsväst för ridning brukar i regel hålla i minst 3–5 år. Detta beror också lite på hur väl omhändertagen den är.

Andra faktorer som spelar in är om du har använt den mycket i solen, eller om den har tagit skada från eventuella tidigare olyckor. Ett sätt att kontrollera din säkerhetsväst är att känna och klämma på säkerhetsvästen. Om den börjar att kännas spröd eller om du hittar andra fel är det dags att investera i en ny väst.  

Vad borde jag tänka på när jag väljer en säkerhetsväst? 

När du väljer en säkerhetsväst för ridning är det självklart viktigt att den är säker. När du väljer en säkerhetsväst borde du kolla att den är märkningarna CE och SS-EN 13158. Du vill att det ska vara en säkerhetsväst som verkligen skyddar dig.

Passformen och storleken för västen är också viktig. Det kan därför vara värt att beställa hem några olika storlekar för att testa på att den passar ordentligt. Är passformen inte bra eller om du inte har rätt storlek kommer den inte ha ett lika bra skydd.  

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista 

Ridning är en väldigt populär sport idag och säkerheten är det som är absolut viktigaste. En säkerhetsväst är kanske inte det första som du tänker på, men för att du ska vara säker under ridturen är den ett måste.  

För att skapa vår topp 3 lista hade vi ett flertal saker i åtanke. För det första var det viktigt för oss att det var en säkerhetsväst som har ett bra rykte och som fått fina recensioner av användare. En annan sak vi tänkte på var att de tre västar som vi valde hade rätt märkningar. Det betyder att dessa säkerhetsvästar har blivit testade och godkända som säkra. Även priset har spelat en roll i vårt urval. Därför har vi tre olika säkerhetsvästar i olika prisklasser.  

Om du vill ägna dig åt ridning är en säkerhetsväst en självklar investering. Även om du enbart vill rida ute i skogen eller om du vill använda den under ridtävlingar är det viktigt att vara säker. Investera i en av våra säkerhetsvästar på vår lista för ridning så kan du njuta av ridturen ordentligt!  

Länkar och referenser

Säkerhetsvästar för ridning hos Granngården