Därför ska du försäkra din katt

av husdjur.nu

Därför ska du försäkra din katt – Att ha en katt ger mycket glädje, lycka och kärlek men det kan tyvärr också ge mycket sorg. Om en katt skadar sig eller blir sjuk kan ett besök hos veterinären bli mycket dyrt, i synnerhet om katten inte är försäkrad. Att försäkra en katt är en investering. Det kan kännas som en dyr och onödig kostnad men när oturen är framme så ångrar man sig nog om man inte har försäkrat katten.

Men vad kostar det egentligen?

Som ovan nämnt är veterinärkostnader dyra och allt beror på vad katten råkat ut för och vad som måste göras. Men oavsett om det är en liten eller stor skada är kostnaderna hos veterinären generellt dyra, även med försäkring. Men däremot skiljer det kraftigt mot om katten är oförsäkrad, då försäkringen ändå täcker en stor del av kostnaden.

Kostnaderna kan uppnå flera tusentals kronor utan försäkring. Och alla har inte ekonomin till det. Många veterinärkliniker idag erbjuder heller ingen delbetalning eller faktura. Utan oftast kräver de att man betalar hela summan direkt.

Att försäkra en katt är relativt billigt i jämförelse med vad andra djur kan kosta att försäkra. Och dessutom med tanke på hur mycket pengar man faktiskt kan spara om katten måste åka in till veterinären på grund av sjukdom eller skada.

Många försäkringsbolag

Det finns en uppsjö av olika försäkringsbolag och det kan ibland vara svårt att välja den bästa kattförsäkringen. Men det är bra att jämföra bolagen och se vad som skiljer. Alla försäkringar har dock en självrisk och antingen är självrisken rörlig eller fast. Vissa bolag kan till och med ha båda delarna. Samt att de inte står för hela kostnaden, utan det brukar vara en viss procent. Man får helt enkelt höra med respektive försäkringsbolag hur de gör och vad de tar för kostnader.

Direktreglering

Många försäkringsbolag erbjuder något som kallas för direktreglering, vilket är jättebra för dem som inte kan betala hela beloppet på en gång. Direktreglering innebär att försäkringsbolaget betalar sin del av summan på en gång. Det vill säga, man behöver alltså inte ligga ute med pengar till dess att försäkringsbolaget har betalat. Dock går detta endast under försäkringsbolagets öppettider. Så om man måste åka in akut under nattetid är detta inte möjligt.

Kostnadsfri konsultation av veterinär

Det finns även vissa försäkringsbolag som erbjuder kostnadsfria konsultationer av legitimerade veterinärer. Det innebär att man via en app, på till exempel telefonen, kan få gratis rådgivning av en veterinär om katten har skadat sig eller är sjuk. Detta ska alltså ingå i försäkringen.

Tilläggsförsäkringar

Försäkringsbolagen erbjuder även tilläggsförsäkringar för en extra kostnad. Detta kan vara till exempel extra tillägg för tänder eller medicin. En katt, liksom vi människor, behöver också tandvård och kanske även medicin ibland. Med försäkringsbolagens tilläggsförsäkringar täcker detta kostnader för tandvård och medicin.

Sammanfattningsvis

Med andra ord så är det väldigt viktigt att försäkra sin katt då veterinärbesök kan kosta väldigt mycket. Och med en försäkring på katten spar man in väldigt mycket pengar. Så att man inte behöver bekymra sig också om ekonomin när man redan är bekymrad över sin sjuka eller skadade katt.