Allt om att ha häst som husdjur

av husdjur.nu

För många är det en stor dröm att ha en egen häst. Du har någon att sköta om och rida på varje dag. Att köpa en häst är ett stort steg och det finns flera olika raser att välja på. Det är viktigt att du väljer en häst som passar dig och din erfarenhet. Om du är förhållandevis nybörjare på hästar bör du välja en lugn och trygg häst. Ska du tävla så behöver du en annan typ av häst. Du bör kolla på flera olika hästar och vara säker på att det känns 100 % rätt innan du bestämmer dig.

Gemenskap i stallet

Innan du köper hästen behöver du skaffa en stallplats. Kanske känner du redan någon med ett stall i närheten där du kan få ha din häst? Något som är väldigt positivt med att äga en häst är att du dagligen umgås med andra hästtjejer i samma stall. Ni kan hjälpas åt med att fodra och mocka och skapa en härlig sammanhållning sinsemellan. Kanske kan du även få hjälp med ridning och utsläpp under dagar då du själv inte hinner?

Den som sa att man inte kan köpa lycka för pengar visste inte att man kan köpa en häst. – okänd

Fördelar med ridning

Om du äger en häst kommer du förmodligen att rida den varje dag. Ridning är väldigt bra träning för att stärka din balans, din stryka och uthållighet. Dessutom skapar du och din häst ett speciellt band som inte går att jämföra med mycket annat. Om du är nybörjare eller vill utveckla din ridning kan du även ta ridlektioner i närheten av ditt bostadsområde. Då skapas ytterligare ett tillfälle att skapa nya kontakter samtidigt som du blir en bättre ryttare. Se över vad som finns tillgängligt i din stad.

Ett stort ansvar

En häst kommer ge dig mycket glädje men det ligger också mycket jobb och ansvar bakom att äga en häst. Du måste gå upp tidigt varje morgon och åka till stallet för att ge din häst mat och eventuellt mocka dennes box. Räkna med att vara i stallet åtminstone tre gånger om dagen för att sköta om hästen och allt därtill. Det finns givetvis undantag om ni i stallet kommer överens om att dela på sysslorna. Att ha häst är alltså inte bara en hobby utan en livsstil.

Res på tävlingar i Sverige och utomlands

Om du vill tävla med din häst finns det många möjligheter både på hemmaplan och andra länder i världen. De flesta väljer en typ av tävling som de vill fokusera på i form av dressyr, hoppning eller fälttävlan. Du behöver inte tävla på en hög nivå om du inte vill utan endast göra det för skojs skull. Om du inte vill resa så långt brukar de lokala ridklubbarna anordna flera tävlingar under året där vem som helst kan anmäla sig. Det är också en bra start om du inte har tävlat så mycket innan du fick din häst. För dig som har höga ambitioner är det bara du själv som sätter dina gränser. Du kan som sagt både tävla på hög nivå i Sverige och i utlandet.