Checklista innan du skaffar katt – Ha allt iordning inför din katts ankomst!

av husdjur.nu

Checklista innan du skaffar katt – Att skaffa katt är väldigt populärt i Sverige, då de är väldigt härliga och mysiga djur perfekta för hemmet. Inför ankomsten av din nya katt är det bra om du införskaffar de nödvändigaste sakerna för din katts välmående och utveckling. 

Vi har därför satt ihop en checklista innan du skaffar katt för att du ska kunna planera inför ankomsten av din nya familjemedlem, men även få en förståelse vad det innebär att skaffa katt! 

1. Vattenskål och matskål 

När din katt anländer är det bra om du redan har en vattenskål och matskål. Ett tips är att inte ställa de båda bredvid varandra då katter naturligt inte äter eller dricker på samma ställe.

Gällande matskål är det bra om du väljer en rund variant. Detta då din katt slipper slå morrhåren i kanterna.  Vad för slags design och motiv du bör köpa beror helt på din smak och vad du vill att din katt ska dricka och äta ur.

2. Kattsand och kattlåda  

Kattsand och kattlåda är väldigt viktigt att redan ha förberett innan kattens ankomst. I början är det bra om du använder samma kattsand som uppfödaren då det ger din katt en känsla av trygghet. Om du sedan vill byta till en annan sand kan du sakta men säkert blanda den nya sanden med den gamla.

En kattsandsspade är även en nödvändighet för att din rengöring ska ske på ett effektivt sätt. Det är vanligt att placera kattlådan i badrummet, men även detta är helt upp till dig.

3. Klösmöbel 

En klösmöbel är mycket bra att ha i hemmet, speciellt om det är en innekatt eller kattunge du får hem. De använder dessa för att vässa klorna på. Det finns väldigt många olika typer av klösmöbler och storlekar på marknaden så du har en hel del att välja bland.  

4. Borste och klotång 

Att borsta pälsen på din katt är någonting som behöver göras då och då. Detta då pälsen behöver tunnas ut och det tar inte alltid lång tid innan din katt vänjer sig vid borsten. Detsamma gäller för kattens klor som behöver klippas, vilket även är bra att vänja din katt vid redan från början. Genom att klippa klorna ofta, vänjer sig katten vid beröring av dess tassar och det blir då inte ett lika stressigt moment.  

5. Foder och godis 

När det kommer till foder är det bra om du talar med uppfödaren för att se vad din katt är van att äta. Ett bra alternativ är att fortsätta med samma foder ett tag och sedan byta till annat om det är det du önskar.  

Blötfoder är även ett bra alternativ av foder då många katter inte får i sig tillräckligt med vatten dagligen och med detta foder stabiliseras balansen mellan mat och vatten i kroppen. Godis och tuggben är bra att redan ha hemma om du skaffat en kattunge då katters tänder, likt hundvalpar kliar när de växer.  

6. Kolla upp närmaste veterinär 

Innan din katt kommer är det bra om du kollar upp vart du hittar din närmaste veterinär. Det är även bra att se till så kliniken har ett gott omdöme. Om din katt blir sjuk eller råkar ut för en olycka så vet du vart du ska åka! 

7. Kattförsäkring 

En kattförsäkring är mycket viktigt att ha för din katts säkerhet. Jämför gärna olika försäkringar för att hitta ett alternativ som passar dig. En kattförsäkring skyddar din katt om någonting skulle hända. Med andra ord får du skydd för alla kostnader om din katt skulle bli sjuk eller råka ut för någon olycka.  

Checklista katt
Förbered dig inför din katts ankomst med hjälp av en checklista