Katter är underbara och populära sällskapsdjur som förtjänar den bästa vård och uppmärksamhet, men precis som människor kan katter drabbas av olika sjukdomar och hälsoproblem.
Det är viktigt för kattägare att vara medvetna om de vanligaste sjukdomarna hos katter, deras symptom och hur de kan diagnostiseras för att säkerställa att ens katt får rätt vård i tid. Här är en översikt över några vanliga kattsjukdomar och hur de kan identifieras.
1. Urinvägsinfektioner (FLUTD – Feline Lower Urinary Tract Disease)
Urinvägsinfektioner är vanliga hos katter och kan påverka både hanar och honor. Symptom inkluderar ökad urinering, svårigheter att kissa, blod i urinen och missande av kattlådan.
För att diagnostisera en urinvägsinfektion kan veterinären utföra urinprov för att leta efter infektioner eller kristaller. Rätt kost och tillräckligt med vätska kan hjälpa till att förebygga dessa problem.
2. Kattherpesvirus (Feline Herpesvirus – FHV-1)
Kattherpesvirus är en mycket smittsam sjukdom bland katter och är en orsak till ögon- och luftvägsinfektioner. Symptom inkluderar nysningar, hosta, rinnande ögon och nästäppa.
Veterinären kan diagnostisera sjukdomen genom att undersöka kattens symtom och eventuellt ta ett prov från ögon eller näsa. Det finns inget botemedel, men symptom kan hanteras med medicinering och stödjande vård.
3. Kronisk njursjukdom (Chronic Kidney Disease – CKD)
CKD är vanligt hos äldre katter och utvecklas gradvis över tid. Symptom inkluderar ökad törst, ökad urinering, aptitlöshet, viktminskning och illaluktande andedräkt. Diagnosen ställs genom att mäta kattens blodtryck och blodprover för att utvärdera njurfunktionen. Behandlingen är främst inriktad på att lindra symtom och förlänga kattens livskvalitet.
Förutom att din katt kan få denna njursjukdom med åldern kan även en obotad urinvägsinfektion eller förgiftning orsaka kronisk njursjukdom så här är det viktigt att upptäcka symptomen i god tid för att kunna få en sådan minskad permanent skada som möjligt.
4. Diabetes
Diabetes är en sjukdom som påverkar kattens förmåga att reglera blodsockernivåerna. Symptom inkluderar ökad törst, ökad aptit, viktminskning, trötthet och urinering i stora mängder.
Veterinären kan diagnostisera diabetes genom att mäta kattens blodsockernivåer. Behandling innefattar ofta insulinsprutor och dietförändringar. Med rätt torrfoder eller våtfoder kan din katt med diabetes leva ett betydligare bättre liv.
5. Förgiftning
Katter kan oavsiktligt förgiftas av olika ämnen, inklusive växter, kemikalier och vissa livsmedel. Symptom varierar beroende på förgiftningskällan men kan inkludera kräkningar, diarré, darrningar och allmän svaghet. Diagnos innebär ofta att veterinären måste fastställa förgiftningskällan genom att analysera kattens historia och symtom. Behandling kan inkludera att framkalla kräkningar, administrera aktivt kol och andra lämpliga åtgärder.
En förgiftning hos katter kan i värsta fall leda till akut njursvikt eller kronisk njursjukdom då giftet påverkat njurarna i så hög grad att de slutar fungera.
6. Hjärtmask (Heartworm Disease)
Även om hjärtmask sällan diagnostiseras hos katter, kan de drabbas om de exponeras för infekterade myggor. Symptom inkluderar hosta, trötthet och aptitlöshet och diagnosen kräver ofta blodprov.
Förebyggande är viktigt, och det finns receptbelagda preventivmedel som kan administreras regelbundet.
7. Tandproblem
Tandproblem, inklusive tandsten och tandköttsinflammation är vanliga hos katter och kan leda till smärta och aptitlöshet. Symptom inkluderar dålig andedräkt, tandsmärta och tandförlust. Veterinären kan diagnostisera tandproblem genom att undersöka kattens mun och tänder. Regelbunden tandvård och rengöring är avgörande för att förhindra tandproblem. Det finns en mängd olika kattpreparat för att förebygga tandproblem, såsom tandvårdsset och stopp för plack.
Det är viktigt att komma ihåg att katter är experter på att dölja sjukdomssymtom, så om du misstänker att din katt kan vara sjuk är det bäst att rådfråga en veterinär så snart som möjligt.
Tidig diagnos och behandling är nyckeln till att säkerställa att din katt lever ett hälsosamt och lyckligt liv. Regelbundna veterinärbesök och uppmärksamhet på din katts beteende och hälsa kan bidra till att identifiera problem i ett tidigt skede.