4 saker som är giftiga för din hund!

av husdjur.nu

Det är vanligt att vi delar med oss av vår mat till våra fyrbenta vänner, men faktum är att det finns en hel del vanliga råvaror som kan vara giftiga och nästintill livsfarliga för hundar att få i sig. Innan du låter din hund smaka på din mat bör du alltid kolla upp om det finns några potentiella faror med innehållet. I denna artikel listar vi 4 saker som är giftiga för din hund!  

Från magproblem till livsfara 

När vi har mat stående på bordet är det lätt hänt att din hund hoppar upp och tar sig en smakbit. Många råvaror är harmlösa för en hund att äta och kan till och med ge flera fördelar. Det finns dock en hel del mat som hundars matsmältning inte klarar av som kan leda till magproblem, kräkningar och i värsta fall förgiftning.  

Alla hundar reagerar olika och din hunds storlek och hur mycket den får i sig har även betydelse för hur den kommer reagera. Nedan listar vi vanliga matvaror i hem som din hund inte bör äta, men skulle olyckan väl vara framme bör du genast kontakta din veterinär. 

Choklad 

Choklad är någonting du alltid bör hålla din hund borta ifrån, oavsett kakaomängden i din chokladbit. Choklad innehåller både koffein och teobromin som båda är giftiga för hundar. Hur mycket av dessa som blir giftiga för din hund är svårt att svara på, det är mycket individuellt och beror på hur stor din hund är. Därför bör du hålla all choklad borta från din fyrbenta vän. 

Om din hund mot förmodan fått i sig choklad bör du hålla utkik efter ifall din hund visar symptom på chokladförgiftning som bland annat buksmärta, kräkningar, skakningar och hjärtklappning. Om din hund fått i sig en stor mängd choklad kan det i värsta fall leda till dödsfall. 

Russin och vindruvor 

Russin eller vindruvor är någonting av det farligaste din hund kan få i sig då det kan leda till akut njursvikt, oavsett vad det är för vindruva. Så lite som 4 vindruvor kan få en hund på 10 kilo att få njurarna att sluta fungera, det är därför högst individuellt hur mycket din hund klarar av.  

Vanliga symptom på akut njursvikt efter intag av russin eller vindruvor är kräkning, diarré, svaghet och vinglighet. Om du misstänker att din hund fått i sig russin eller vindruvor behöver du snabbt få din hund till närmaste veterinär för behandling för att stoppa förgiftningen. Även med behandling är dödligheten efter förgiftning mycket hög. 

Godis och tuggummi 

Godis och tuggummin som innehåller xylitol kan förgifta hundar då xylitol sänker blodsockernivån. Vanliga produkter som innehåller xylitol är godis, tuggummin och tandkräm. Om du har en hund som gärna äter föremål från marken behöver du vara uppmärksam på att den inte får i sig ett tuggummi från marken.  

Så lite som två till tre tuggummin kan förgifta en hund på 10 kilo, så ha aldrig din tuggummipåse inom räckhåll för din hund. Symptom vid förgiftning av xylitol är kräkningar, slöhet, lågt blodsocker, kramper och medvetslöshet.   

Kaffe 

Koffein i kaffe kan vara farligt för din hund beroende på dess storlek och hur mycket den får i sig. För en liten hund kan en kopp kaffe vara nog för att bli förgiftad. Det finns inga exakta mått för hur pass farligt koffein är, det beror till stor del på storleken på din hund och hur känslig den är.  

Tänk därför på att alltid ställa din kaffekopp tillräckligt högt upp så din hund inte når den för att vara på den säkra sidan. De allra vanligaste symptomen för koffeinförgiftning är hjärtklappning. Är din hund drabbad bör du genast åka in till närmaste veterinär då din hund i värsta fall kan få hjärtstopp. 

Saker som är giftiga för din hund
Håll dina matvaror borta från din hund för att motverka att bli förgiftad