Sommarfaror för din hund – så undviker du dem! 

av husdjur.nu

Sommaren är en av de trevligaste årstiderna för dig och din hund då ni kan spendera mycket tid utomhus tillsammans på långa promenader och båtturer. Med sommaren kommer dock en hel del faror för våra fyrbenta vänner med allt ifrån fästingbett till värmeslag. Vi listar sommarfaror för din hund och vad du kan göra för att undvika dem! 

Fästingar 

Med sommarvärme vaknar även några av våra allra vanligaste insekter till liv, inklusive fästingen. Under långa promenader i högt gräs är risken stor både för dig och din hund att drabbas av fästingbett i flera delar av landet som i värsta fall kan ge din hund både borrelia och anaplasma. 

För att vara så förberedd som möjligt inför säsongen kan det vara en god idé att applicera fästingmedel på din hunds hud för att minska risken för bett då medlet skapar en miljö där fästingen inte trivs.

Gör det även till en vana att gå igenom din hunds päls efter varje promenad och om du hittar en fästing på din hund bör du ta bort den direkt. Ser du några symptom som feber, trötthet eller nedsatt aptit efter ett fästingbett bör du uppsöka veterinär. 

Värmeslag 

Under sommarsäsongen blir det extra varmt för hunden med dess päls, speciellt under promenader under dagen. Se därför till att inte gå långa promenader när solen står som högst på himlen och tänk på att asfalten blir varm, vilket kan skada din hunds trampdynor.  

Du bör aldrig lämna din hund i en parkerad bil under sommaren, då hunden kan få värmeslag som i värsta fall kan leda till döden. En utetemperatur på endast 20-22 grader kan i en bil komma upp till hela 85 grader och kan därför bli en direkt livsfara för en hund att sitta i.  

Några symptom på värmeslag hos en hund är hög kroppstemperatur, ansträngd andning och vinglighet. Om du misstänker att din hund drabbats av värmeslag bör du lägga våta handdukar på din hund eller duscha av i ljummet vatten. Utsätt aldrig din hund för iskallt vatten om du tror att den fått värmeslag då det kan göra situationen ännu värre. 

Huggormar 

Om du är van att ta längre promenader i skogen bör du ha extra uppsyn under sommaren. Lyft gärna blicken och titta fram mot dikeskanter för att se till så det inte ligger en huggorm i närheten. Huggormar är skygga djur, men känner de sig hotade kan de bita till, vilket kan vara livshotande för en hund. Om din hund blivit biten av en huggorm i sitt ben eller tassar, uppsök närmaste veterinär så snart som möjligt.  

Symptom på ormbett är bland annat smärta, blåmärke, svullnad, kräkningar och diarré. Om din hund blivit ormbiten försök hålla den så stilla som möjligt och bär på din hund om möjligt tills dess att den fått vård. 

Fukteksem 

Fukteksem eller hotspots är vanligt på hundar på sommaren. Eksemet orsakar en hudinflammation som är ytlig, men som kan leda till djupare infektioner om det inte behandlas. Eksemet är ofta smärtsamt och rött, men det är inte så lätt att upptäcka då pälsen ofta tovas ihop av vätskan från eksemet som döljer fläcken. Se därför till att gå igenom din hunds päls då och då för att hitta eventuella sår. 

Algförgiftning 

Att hundar älskar vatten och att bada i sjön är ingenting nytt, men det är få hundägare som vet hur farligt det faktiskt kan vara för din hund. Om din hund badat i eller druckit algblommande vatten kan den få i sig algtoxiner som är oerhört giftiga för din hund.  

Går det obehandlat kan det leda till döden inom så kort tid som en timme. Ser du att din hund blir orolig, darrar eller kräks efter att ha badat i sjön är risken stor att den drabbats av algförgiftning och behöver omedelbar vård.  

Sommarfaror för din hund
Se till att din hund är skyddad från vanliga sommarfaror genom att vara försiktig i naturen