Välj rätt bantningsfoder till din hund!

av husdjur.nu

Att banta och tänka på vikten är även någonting hundar behöver göra ibland då en överviktig hund kan få flera problem som skadar hälsan. Det kan handla om sjukdomar som diabetes, ledvärk eller hjärtsjukdomar. För att din hund ska hålla sig frisk så är det viktigt med motion och rätt kost. 

Med ett bantningsfoder kan du få din hund att gå ned i vikt på ett effektivt sätt, men samtidigt se till att din hund blir tillräckligt mätt. I denna artikel går vi igenom hur du kan se om din hund är överviktig och om ett bantningsfoder kan vara ett gott alternativ för din hund! 

Hur du vet om din hund är överviktig? 

Genom att känna på din hund kan du ta reda på om hunden är överviktig eller har för mycket fett. På en normalviktig hund ska du exempelvis kunna känna revbenen. När du tittar uppifrån ska du även kunna se hundens midja tydligt.  

Du kan även märka en del personlighetsförändringar hos din hund. Hunden kanske inte är lika pigg och lekfull som innan, blir trött efter en kort promenad och hostar. För att ta reda på om en hund är överviktig eller brukar man se om hunden väger mer än 15% än idealvikten. Detta är även någonting som skiljer sig beroende på ras.

 

Mata en överviktig hund på rätt sätt 

Precis som det kan vara för människor, så kan de även vara svårt för hundar att gå ned i vikt. För en effektiv viktnedgång behöver du minska på kaloriintaget och motionera mer med din hund. Med ett bantningsfoder får din hund fortfarande i sig alla viktiga näringsämnen.  

När hunden börjar äta mindre för att gå ned i vikt, är det bra om du använder dig av ett bantningsfoder för att se till att din hund blir tillräckligt mätt.  

Välj rätt bantningsfoder till din hund 

Att välja rätt foder till hunden kan vara ganska svårt då det finns en hel del olika sorter och märken på marknaden. Ett tips är att prata med en veterinär för att ta reda på vad de rekommenderar just för din hund och hundras beroende på vad för slags foder din hund föredrar.

Det finns en hel del olika typer av foder att välja mellan. Du har både våt, torr-och färskfoder och olika bantningsfoder innehåller olika typer av kött. Kyckling och kalkon är två superalternativ då det är två magra köttyper.  

Innan du serverar bantningsfodret till din hund så är det mycket viktigt att du tittar på ingredienserna och antalet vitaminer, fetthalter och näringsämnen. Se till så att bantningsfodret innehåller allt du anser är viktigt för din hund innan du gör ditt köp.  

Konsekvenser av en överviktig hund 

Det finns ett flertal konsekvenser av en överviktig hund som, förutom gör att det blir svårare att röra på sig även kan leda till ett flertal olika sjukdomar. Om du märker att din hund har gått upp i vikt kan det vara en bra idé att ta tag i problemet så fort som möjligt. Ju snabbare din hund kommer ned i sin idealvikt, desto bättre allmän hälsa får den.

Artos är bland annat ett mycket vanligt tillstånd som kan uppstå från brist på just motion. Detsamma gäller även för diabetes. Hunden kan få grova andningsproblem och i vissa fall kan din hund även drabbas av cancer av övervikt. 

Genom att ta hand om din hund på rätt sätt minskar chansen för att din hund blir allvarligt sjuk. Det handlar om motion och val av mat. Dessutom lever också en hälsosam hund betydligt mycket längre och självklart är det något vi alla vill! 

Bantningsfoder till din hund
Bantningsfoder kan hjälpa din hund hålla sin idealvikt